2012. november 19., hétfő

Facebook tippek alkotóknak

Neked mint alkotónak ugyanolyan szemlélettel kell a facebookra mint marketing-eszközre tekinteted mint bármely más vállalkozásnak.
A közösségi média olyan közösségi felület, amin ingyen (csupán az időd és energiád, munkád befektetése által) nagyon sok emberhez juthat el a híred! Muszáj tehát alkalmaznod, mert kicsiben elindulnod, szinte a nulláról csak így fogsz tudni, pénz befektetése nélkül.

Sokszor felmerült már kérdésként, hogyan is kell ezt a közösségi média cuccot jól csinálni? Lehet hogy már létre is hoztál egy oldalt a termékeidnek, és írtál néhány bejegyzést, de mégsem indult be a dolog...Miért nem jönnek  a rajongók, a kommentek, a lájkok?

1. Itt a  kulcsszó egyrészt a nagybetűs TÜRELEM, másrészt a sok MUNKA.

Jó ha tudod, hogy a posztok többsége meg sem jelenik a rajongóid üzenőfalán, hiszen ez a facebook (továbbiakban "fb") időfolyam tulajdonképpen pillanatonként változik: a legfrissebb aktuális bejegyzések mintegy "lenyomják" a többi, régebbit. Arról nem is beszélve, hogy a fb algoritmusa egyénenként válogatja meg, kinek mit mutat a hírfolyamban leginkább: személyre szabottan érzékeli, hogy adott ember milyen oldalak posztjaira reagál jobban, és így számára azon oldalak posztjait tekinti legértékesebb,  érdekesebb infónak, így azokat jelenítve meg neki. (Ezért van az, hogyha sokáig nem reagálsz egy oldal bejegyzéseire, hiába kedvencelted az oldalt, az üzenőfaladon egyre ritkítja az oldal posztjainak megjelenését...míg végül el is tűnhet a süllyesztőben.) A reklámokkal ugyanígy bánik: sosem gondolkodtál még el azon, hogy lehet az hogy többségében számodra releváns reklámok jelennek meg az oldalsávban? (A fb tud rólad mindent: gondolj csak vissza: regisztráltál, érdeklődési kört adtál meg, talán még a kedvenc zenéidet is felsoroltad...)

2. Mindennap
többször is kell posztolni (én 4-5 alkalomra törekszem, persze nem mindig megy) Aranyszabály: minél több annál jobb, persze túlnyomulni sem kell, ki kell tapasztalni, mely mennyiség a legelfogadottabb a Te célközönségednél. 

3. Tudtad, hogy időzíthetők a posztok? Ez egy nagy titok , amit sokan nem ismernek és elég hasznos...Bejegyzés alatt kis óra ikon :) 


4. Fontos, hogy a fb-on majdhogynem tilos eladni, ide nem vásárlási céllal jönnek az emberek, amit promózhatsz az mondjuk heti 1 x az oldalad, de azt is bújtatva valami jópofa poszthoz kötve, tehát ne legyen direktbe nyomulós.

5. Az alkotásokról minél több képet töltsél fel és ott szerepelhet hogy megvásárolhatók, rendelhetők stb.

6. Amivel felpörgetheted az oldaladat: nyereményjáték alkalmazással, de fontos, hogy alkalmazással készítsd! Büntetik, ha magad csinálsz olyan játékot, ami arra buzdít hogy lájkolják az oldaladat. 
(Erre vannak ingyenes megoldások pl. itt: http://facebooktippek.hu/2011/05/17/facebook-nyeremenyjatek-szabalyosan/
vagy itt: http://besocial.hu/2012/06/social-poll-nyeremenyjatek-alkalmazas-ingyen/)


7. Induláskor hívd meg az ismerőseidet: mailben, vagy magán a fb-on keresztül üzenetben, vagy a Közösség építése/Email kontaktok meghívása menüpontból.

8. Bár ezt sokan nem tudják, de a céges rajongói oldal létrehozásának szigorú szabályai vannak, erről is érdemes olvasni.


9. Az emberek ide szórakozni jönnek, enne megfelelően kell kommunikálni is nekik: az arány kb. 80 % szórakozás, sok szép színes kép, ihlet, idézet, vicc, részlet, játék, 20 % szóljon rólad, de az is inkább a vevő vásárló előnyének, hasznának szempontjából (ez alapvető marketing szemlélet: senkit nem érdekelsz Te. A vevődet csak saját maga a haszna, előnye, problémájának megoldása érdekli.)


10. Interakcióra buzdítás minden poszt végén. 

Érdekes, de tényleg így van, én sem gondoltam volna: ha a szájukba rágod hogy oszd meg, lájkold ha tetszik stb , jobban megteszik.

11. Statisztika: 
 Érdemes nézned, melyek a legalkalmasabb időpontok a posztolásra, mely típusú bejegyzések nyerték el legtöbb ember tetszését stb. ezekből az adatokból tudod aztán finomítani a módszereidet. (Elemzések menüpont, admin panel).

12. Hú és nagyon fontos: ugye rajongói oldalt hoztál létre, nem személyes, magánoldalt? 

Azért kérdezem, mert ez nagyon fontos, más paraméterek érhetők el az egyikben és a másikban. 


Persze mindezt én is nemrég tapasztaltam meg és még egyáltalán nem számítok profinak, de a tömör lényeg ez.


Ne rettenj el a sok újdonságtól: hidd el, csak belerázódni nehéz, aztán már megy mint a karikacsapás, ráadásul jönnek a sikerélmények is! 

Ajánlom figyelmedbe a Social Media és a Közösségi Marketing vállalkozásoknak oldalt, sok mindent lehet tőlük tanulni, ebben ők igencsak az élen járnak.

Jó munkát ! Kreáld magad sikeresre!

Nincsenek megjegyzések: