2011. október 30., vasárnap

Webnaplót ide nekem mindenáron...! Avagy a blogírás rejtelmei


Sokakban felmerül az igény, hogy alkotásaikat végre megmutassák a családi körön kívül másoknak is.
Igen ám, de hogyan? Milyen eszközökkel?
Ennek egyik legnagyszerűbbb módja a blog vagyis webnapló írása.

Nem ördöngősség az elkészítése, több ingyenes szolgáltató által kínált lehetőség közül is választhatsz és ha rákapsz az ízére, abba se tudod majd hagyni!
Mivel sokan magutól nem vágnak bele, nekik szeretnék segíteni ezzel a kis összefoglalóval.


Valahol olvastam egyszer, hogy a blog olyan az embernek, mintha a gyermeke lenne..kezdem már érteni mire vonatkozott ez... folyamatos ápolást, karbantartást, törődést igényel, akár egy csecsemő. De meghálálja! feltéve ha betartod az alábbi szempontokat.

Jöjjön itt 10 +2  szempont, amit kezdőként tartsál szem előtt, mikor blogolásra adod a fejed.


1. A blogodnak legyen jól meghatározott, konkrét célja!
A célmeghatározás eleve megszabja a fogalmazási stílust, a hangnemet, a szükséges tartalmat, a bevonzandó közönséget, valamint a blog típusát (én-blog, szakmai blog, cég-blog, közösségépítő blog?)
Legyél következetes, tartsd magad hozzá.
Egyáltalán nem mindegy hogy érdeklődőket akarsz bevonzani? Csak úgy magadról, a magánéletedről írsz benne, mert él benned a közlési vágy? vagy a kreavállalkozásod termékeit akarod így bevezetni a köztudatba? Netán szakmai kört akarsz köré építgetni?




2. Legyél megbízható!
A minőségi blogolás folyamatos, kitartó munkát igényel. Néha nagy a kísértés hogy "olcsóbban megszerezhető" tartalommal posztolj, a kitartó munkát kívánó saját hiteles írások helyett. De ne engedd "felhígulni" a saját tartalmadat. Meginoghat az olvasóid beléd vetett bizalma. Vegyél erőt magadon és legjobb szakmai tudásodra alapozz.


3. Legyél rendszeres!
Az olvasóid érdeke, hogy kialakuljon egyfajta rendszeresség, heti-, vagy napirend. Megszokják, hogy heti kettőt, hármat posztolsz, vagy napi rendszerességgel számíthatnak tartalomra tőled és egyenesen várni fogják ezeket az alkalmakat. Add meg nekik, amire számítanak. Építs bizalmat ezáltal is.

4. Kommunikálj és reagálj!
Tartsd a kapcsolatot az olvasóiddal! Tegyél fel interaktív körkérdéseket, játékokat, felméréseket, indíts vitaindító beszélgetést, buzdítsd őket aktív részvételre.
De ez fordítva is álljon helyt: válaszolj a megjegyzéseikre, még akkor is ha külön választ nem igényel a hozászólás. Érezni fogják hogy törődsz velük. Élőszóban sem hagynád őket szó nélkül...azt mondanom sem kell, hogy a kérdéseikre meg főleg kimerítő részletességgel válaszolj  (hiszen a potenciális vásárlóiddal kommunikálsz.)


5. Vásárold meg a domainnevet
Ez nem csupán technikai kérdés, hanem "image" építés is.Egyrészt, mert lehetséges hogy mire "beérik" a blogod és domainnevet foglalnál, az a név már foglalt...Másrészt sokkal komolyabban veszik a saját domainen futó oldalakat az emberek - már eleve ez is profizmust sugall. (Más tészta hogy nem mindig van ez így..)

 



6. Figyelj a dizájnra
Esztétika, és funkcionalitás a két kulcsszó. Ragadd meg a figyelmet és irányítsd azt a minőségi tartalmadra. Legyen karakteres arculatod és felhasználóbarát oldalad.
A blogod arculata is egy alkotás! Ennek nálunk alkotóművészeknél kiemelt jelenősége van.


7. Készíts "Magamról" oldalt

Mutatkozz be és írd le, mivel foglalkozol. Legyen küldetésed és azt merd is felvállalni.
Tegyél ki fotót magadról, hadd érezzen még az is "közelebbi ismerősének" akit egyébként személyesen nem ismersz.

8. Használd a saját bejegyzéseid linkjeit

A bejegyzéseidet linkeld!
Ha valahova linkeled őket , akkor fontos, hogy ne a blog főoldalát linkeld. Klikkelj az odaillő bejegyzés címére és az ehhez tartozó url-t linkeld!
A blog egy speciális tartalmú felület olyan szempontból hogy kronológiai sorrendben rögzíti a bejegyzéseidet, illetve címkénként tudod kategóriába gyűjteni. Ne gondold, hogy ezt a rendszert az olvasóid végig fogják bogarászni, hogy megalálják, amit keresnek. Segítsd őket azzal, hogy rögtön a konkrét cikket linkeled be nekik. Kevesebb vesződséggel jutnak el hozzád. Ha spórolsz az idejükkel, hálásabbak lesznek.


9. Használj RSS funkciót
Az RSS olvasó vagy hírcsatorna figyelő blogodba építésével szintén az olvasóid dolgát könnyíted. Ez a hírcsatorna figyelő szolgáltatás ingyenes (a blogtulajdonsnak és az olvasónak egyaránt) és megkíméli a felhasználókat attól, hogy a weboldalakat rendszeresen kelljen látogatniuk az új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. Egy feed-olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. (Például a csak hetente-havonta frissülő, de egyébként érdekes blogokat nem kell minden nap meglátogatni, hogy van-e rajtuk új poszt, ha van, akkor az megjelenik a feed-olvasóban.)
A gyors használhatóság, és a könnyű követhetőség rendkívül fontos nekik.


10. Használd a közösségi médiát

Keress rá a google-ban a “social media ikon” szókapcsolatra és válaszd ki a blogod arculatához illő képtalálatokat. Majd illeszd be őket a saját közösségi média oldalaidra (rss, facebook, twitter, flickr, iwiw, stb.) irányítva.


11. Teszteld a linkjeid működőképességét 

Ha kifelé vagy a blogodra mutató linkeket használsz, közzététel után ellenőrizd le azokat. Ne feledd, ha nem működnek, a látogatóid türelmével (bizalmával) játszol!

12. Blog(o)szféra :)

Élj aktív  blogtársadalmi életet, kommentelj más blogokat, idézd őket. Tedd őket az oldalsávodba, a blogbarátok vagy kedvenc blogok közé. Ezáltal is fontos látogatottságra tehetsz szert és még inkább a közösség részévé válhatsz.



Ha a fentiekből nem mindet vagy nem helyesen alkalmazod, azt javaslom, láss hozzá már most a testreszabásuknak. Oszd be, hogy ma melyiket rázod gatyába és holnap mivel javítod majd a blogod használhatóságát.
Rám is rengeteg feladat vár még e téren (is)...tudom-tudom :)
Hajrá, hajrá! Induljunk hát! :)

Következő "blogrejtelmes" anyagomban oktatóvideó formájában fogom  lépésről lépésre megmutatni a blogkészítés mikéntjét, technikai fogásait. Ha velem tartasz majd, egy napon belül elindíthatod a saját kreatív blogodat!


Nincsenek megjegyzések: